Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kenyér

2012.01.30

Aligha akad olyan étel amelyik több örömöt okoz mint a saját készítésű kenyér. Most megtanuljuk, milyen egyszerű is a kenyérsütés, hogy ez a munka valamennyiünk életének szerves része legyen. Akármilyen elfoglaltak vagyunk kell időt szakítani arra, hogy igazi, egyszerű házi kosztot főzzünk, minden nap.

Sokan eszünk minden nap kenyeret, néha nem is egyszer. A kenyérfélék többségéről mégsem állíthatjuk, hogy izgalmas. Lehet ez másképp is. Mert hogy a kenyér annyi minden más lehet és nem csak egy szendvics borítója.

A kenyérsütés egyáltalán nem nehéz vagy időigényes feladat, hanem élvezetes tevékenység. Aki már felvághatta első, saját sütésű vekniét, nem fogja utána kevesebbel is beérni.

Amióta Hugh bemutatta a kenyérsütés fortélyait, azóta a napi kenyér megsütése számomra is élvezetes tennivaló, egy olyan munka amely megnyugtatja az elmét.

Az első kenyér recept amit bemutatok az a szódás kenyér ízesített változata. Ennek az ír klasszikusnak a szódabikarbóna a névadója. Azt használják ugyanis élesztő helyett.

A szódás kenyér eme változata azért is különleges, mert ez egy egész fogás.

Hozzávalók:

  • fél kiló liszt

  • fél teáskanál só

  • másfél teáskanál szódabikarbóna

  • 400 milliliter barna sör

  • reszelt cheddar sajt vagy amit szeretünk

  • alma darabok, vagy más aszalt gyümölcsök

 

A kenyér elkészítése röhejesen egyszerű. A lisztet átszitáljuk majd hozzáöntjük a barna sört.

A jó szódás kenyeret a lehető legrövidebb ideig gyúrjuk, viszont kézzel. Elegendő mindössze 3-4 perc.

Beletesszük az almát és a sajtot majd még egy kicsit gyúrjuk. Formáljunk belőle egy cipót és szórjuk meg a tetejét sajttal. Végül bevagdossuk a kenyér tetejét és már mehet is a sütőbe.

Az a jó ebben a tésztában hogy mindent elbír. Sütés előtt egy hevenyészve összerakott kupacnak néz ki de a sütőben teljesen átalakul. Nem kell fél órákat gyúrni vagy hagyni dagadni. Az alapanyagokat egyszerűen összedobjuk és már mehet is a sütőbe. Azért is jó ez a kenyér mert mindenki úgy készítheti el ahogy ő akarja, tehetünk bele aszalt gyümölcsöket, de a sör helyett használhatunk egyszerű joghurtot, vagy írót.

Jó étvágyat!

 

A mappában található képek előnézete Kenyér

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

elemer.juhasz@gmail.com

(Elemér, 2017.01.19 21:16)

Sziasztok! Férfi létemre beleugrottam a feladatba. 25 dkg finom búzaliszt + 25 dkg teljes kiörlésű búzaliszt + 2 tk só + 1 tk szódabikarbóna + 450 ml kefír. Elektromos sütőben, keringetéssel 200 W/35 perc alatt frankón megsült. Nagyon finom lett. Gyermekem azt mondta: "Többet ne vegyünk a boltban, ezentúl te sütöd a kenyeret!". Jólesett :)

keres

(Virag, 2012.12.08 16:25)

Szia megtenned, hogy leirod nekem meddig kell sutni es mekkora homersekleten a kenyeret?Szeretnem kiprobaalni a receptet, de elsore szeretem magam a leirtakhoz tartani.Elore is koszi!

Re: keres

(Adri, 2014.04.10 14:54)

Szia! Bocsi, hogy belebugyogok. Látom már régi a kérdés, lehet azóta választ is leltél. Én nosalty-n olvastam egy szódás receptet, melynek ez a kenyér recept az alapja. Ott 45 perc hatos fokozaton volt leírva. Én most találtam rá a River Cottage Minden napra sorozatra. És ma fogom kipróbálni! Szurkoljatok! :))