Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fehér cipó

2012.01.30

Hozzávalók:

  • 1 kiló liszt (ez lehet fehér, teljes kiőrlésű, magvas)

  • 10 gramm szárított élesztő

  • 15 gramm só

  • 6dl meleg víz, langyos nem forró

 

Akkora mennyiségből két cipót gyúrhatunk.

A liszthez hozzáadjuk az élesztőt, majd jöhet az utolsó száraz hozzávaló a só. Így már csak a negyedik hozzávaló hiányzik a víz. Öntsük rá a lisztre és keverjük össze. A következő feladat összedolgozni a tésztát. Ahogy kialakítottuk a labda formát vegyük ki a tálból, tegyük deszkára és kezdjük el a tésztagyúrást. 15 perc gyúrás elegendő lesz.

Egy szép gömbölyű formát hozzunk létre. Ezután következik a pihentetés. Ha a kenyeret bekenjük egy kevés kis olajjal, akkor a dagadás alatt nem fog a tál szélére ragadni. A tálakat le kell fedni nehogy a tészta megfázzon. Az élesztő hatására másfél orra alatt eléggé megdagad.

Miután kivesszük tálból ketté vesszük a tésztát és megint labdává formáljuk őket.

A megformázott cipókat nedves ronggyal letakarjuk és megint állni hadjuk 45 percre, hogy a kétszeresére dagadjon.

A cipók tetején néhány bevágást ejtünk. Majd forró sütőbe tesszük őket. A sütés előtt és után vizezzük be egy kicsit a kenyeret, fontos hogy csak egy nagyon kicsit vizezzük be. A kenyér elkészülése után hadjuk kihűlni és csak akkor vágjuk fel.

 

Jó étvágyat!

 

A mappában található képek előnézete Cipó

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kosamanuka@gmail.com

(kmanuka, 2012.08.21 20:56)

Szia!
Nagyon klassz az oldal! Mi is, a férjemmel, nagy River cottage rajongók vagyunk. Egyszer régen, láttunk egy adást, amiben kemencében készítettek pizzát, a kemencét meg maguk készítették el. Nem tudod, honnan lehetne megszerezni a kemence "receptjét"?
Üdv.